Secció de Filosofia i Ciències Socials

Pedagogies de la democràcia i la resistència a l'Europa del segle XX i fins avui / Edició a cura de Josep González-Agàpito, Carme Amorós Basté i Jordi Garcia Ferrero

Col·loqui Internacional Héloïse (3r : 2019 : Barcelona, Catalunya)
Pedagogies de la democràcia i la resistència a l’Europa del segle XX i fins avui / Edició a cura de Josep González-Agàpito, Carme Amorós Basté i Jordi Garcia Ferrero

Data d’edició: 2021

Descripció física: 219 p. : il·l. ; 24 cm

Entitats: Institut d’Estudis Catalans. Secció de Filosofia i Ciències Socials
ISBN: 978-84-9965-608-3
Col·lecció: Treballs de la Secció de Filosofia i Ciències Socials ; 52
Editorial: IEC

 

Resum

La construcció i el sosteniment de la societat democràtica a Europa es troben amb greus amenaces i dificultats pel sorgiment i l’avenç d’autoritarismes o directament de règims dictatorials. El manteniment i l’expansió de la democràcia, abans i ara, demanen accions a favor dels drets humans i de les virtuts cíviques. Una educació que meni a exercir activament la ciutadania, a edificar una societat en pau sobre la base de la justícia i la cohesió socials.


Per a respondre a aquesta situació es va organitzar el Col·loqui Internacional Héloïse, a l’Institut d’Estudis Catalans, en el qual es van aplegar educadors i educadores europeus que van analitzar les «Pedagogies de la democràcia i la resistència a l’Europa del segle xx i fins avui».


Establint ponts entre el passat i el present, es van examinar les idees i les accions realitzades a Catalunya i a Europa per a consolidar la democràcia i els drets humans a través de l’educació com la millor garantia de l’emancipació de les persones.


També, per a edificar una societat equitativa, lliure i culta. «L’objectiu de l’educació en una democràcia és desenvolupar les capacitats per fer persones autònomes que pensin per elles mateixes, i les societats democràtiques han de construir un projecte educatiu col·lectiu», va afirmar Philippe Meirieu en la seva intervenció.


Aquesta publicació recull debats, conferències i comunicacions, i també els reports d’experiències educatives portades a terme. És una reflexió polièdrica que integra diversos formats, amb una conjunció de teoria i experiències pràctiques, i ens insta a continuar treballant, sempre al servei de les persones, per les pedagogies de la democràcia i la resistència en els temps complexos que vivim, i a seguir forjant una societat més justa i solidària sota l’actual imperatiu categòric de supervivència que ens assenyala l’ecologia.