Secció de Filosofia i Ciències Socials

Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
L’IEC lamenta la mort de Josep Maria Terricabras, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials
Secció: Filosofia i ciències socials
17/04/2024

Josep Maria Terricabras i Nogueras (Calella, 1946) va morir ahir, dimarts 16 d’abril, als setanta-set anys a Begur. Membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, Terricabras ha deixat enrere una gran vida acadèmica combinada amb la militància política nacional i europea.

Doctor en filosofia i ciències de l’educació per la Universitat de Barcelona i per la Universitat de Münster. Terricabras va fer estades d’investigació a la mateixa Universitat de Münster (amb premi extraordinari de doctorat), al Saint John’s College (Cambridge) i a la Universitat de Califòrnia a Berkeley.

 
Catedràtic emèrit de filosofia i director honorari de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani a la Universitat de Girona. L’any 1995 va ser elegit membre numerari de l’IEC. Des del 2006 va ser membre del Comitè Internacional del Centro Filosofico Internazionale Karl-Otto Apel (Acquappesa-Coseza, Itàlia), i des del 2008, de la Leibniz-Sozietät der Wissenschaften zu Berlin.
 
L’any 2000 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya, i el 2021, la Distinció Vicens Vives a la qualitat docent universitària.
 
Especialista en filosofia contemporània, concretament de l’obra de Ludwig Wittgenstein, que va traduir al català. També va traduir Nietzsche i Freud. Va ser l’introductor als Països Catalans del projecte Filosofia 3/18 (Philosophy for Children) i va dirigir l’actualització del Diccionario de Filosofía de Ferrater Mora, que des del 2020 es troba digitalitzat i ampliat a www.diccionariodefilosofia.es.
 
També va presidir el Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional (2008-2014). D’altra banda, Terricabras també va ser diputat al Parlament Europeu i va ser president del grup de l’Aliança Lliure Europea (2014-2019).
 
L’Institut d’Estudis Catalans lamenta profundament la seva mort i ofereix tot el reconeixement a la dedicació i el compromís que van caracteritzar la seva trajectòria.