Secció de Filosofia i Ciències Socials

Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
El VI Congrés Internacional de Recerca en Comunicació de la SCC ret homenatge al realitzador Sergi Schaaff
Secció: Filosofia i ciències socials
17/07/2023

L’homenatge al realitzador i director televisiu Sergi Schaaff (1937-2023), que va ser membre de la Societat Catalana de Comunicació (SCC), va centrar el VI Congrés Internacional de Recerca en Comunicació de la SCC, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La trobada es va celebrar divendres 14 de juliol, a la seu de l’IEC.

La jornada va començar amb la benvinguda de la vicepresidenta de l’IEC, Maria Corominas i Piulats, que va subratllar l’encaix del Congrés amb una de les línies prioritàries de l’Institut, la divulgació del coneixement: «El programa combina molt bé el reconeixement a aquells que han contribuït als estudis sobre comunicació social amb la seva dedicació professional, com Sergi Schaaff, amb el conreu contemporani d’aquests estudis sobre comunicació social».

També van participar en l’obertura de la jornada el president de la SCC i president del VI Congrés, Joan Francesc Fondevila Gascón, i el també president del VI Congrés, Bertran Salvador i Mata.

 

 

 

 

La taula rodona sobre Schaaff, moderada per Amparo Huertas, vicepresidenta de la SCC, va comptar amb professionals de la televisió que van treballar amb ell i que van tenir-hi un vincle personal i professional.

El realitzador Lluís Maria Güell va destacar la seva capacitat de lideratge: «Va ser el cap de la tribu de realitzadors i realitzadores dels estudis de Televisió Espanyola a Miramar. Va exercir el lideratge fent-nos reflexionar sobre el que estàvem descobrint: un nou llenguatge televisiu». Joan Bas, productor audiovisual, va explicar que Shaaff li va ensenyar que els programes «ben fets» també podien tenir èxit: «Sempre buscava l’excel·lència», va reblar. Jordi Hurtado, presentador de Saber y ganar, va relatar com el va conèixer: «Vaig demanar una reunió amb ell perquè tenia ganes de fer tele, i va ser molt generós: no sé què va veure en mi, però em van fer el càsting de Si lo sé no vengo». La periodista Elisenda Roca va reivindicar el llegat de referents com Schaaff i va convidar els estudiants de comunicació a «escoltar-se els referents més veterans».

A continuació, es van portar a terme les taules científiques, en què es van plantejar diversos eixos temàtics: Periodisme, intel·ligència artificial, tecnologia i deontologia; Xarxes socials, nous formats i comunicació; Publicitat, empresa, relacions públiques i màrqueting; Tendències i eines educatives; Gèneres periodístics i periodisme d’especialitat i Feminisme, perspectiva de gènere i discurs social. El congrés va comptar amb la participació de nombroses universitats internacionals, com la Universitat UNIACC de Xile, l’Escola Superior de Propaganda i Màrqueting del Brasil, la Universitat de Xipre, la Universitat de Sussex, la Universitat de Xile, Unisanitas de Colòmbia o la Universitat de Vílnius.

La cloenda del Congrés va anar a càrrec de Mònica Terribas i Sala, membre de l’IEC, i Jordi Fortuny i Batalla, membre de la Junta Directiva de la SCC.